A fogáttörés a fogsor kialakulásának a természetes velejárója.

Ebben az időszakban a szájüregben kezdenek megjelenni a tejfogak. A felső és alsó állkapocs szerkezetében alakulnak ki és fokozatosan törnek a felszínre, hogy kibújhassanak. Utána áttörik az ínyt és a fejlődésük folytatódik, amíg teljesen ki nem nőnek úgy, hogy a fogacska teljes koronája láthatóvá válik.

A fogáttörés nem betegség. Ellenkezőleg, ez egy természetes folyamat, amely általában a 6. hónap körül kezdődik. Minden gyerek viszont a saját tempójával fejlődik. Ne aggódjon, ha az ön gyermeke a fogzással kicsit előbbre jár, vagy kissé lemarad. Az, hogy a gyermeknek mikor jelennek meg az első fogacskái, nem függ össze a fejlődése egyéb aspektusaival. A fogáttörés általában a 3. életév végéig tart: a komplett tejfogsor 20 fogból áll (10 az alsó és 10 a felső fogsorban).

A tejfogak áttörésének naptára

Annak a pontos ideje, amikor a tejfogak megjelennek, minden gyermeknél más és más, egy viszont biztos: az egyes fogak megjelenési sorrendje szinte mindig azonos.

Az első tejfogak megjelenése a kisgyerek számára nem túl kellemes időszak. Kellemetlen érzésekkel jár, amelyekre a gyermek sírással reagál. A fogáttörést a következő tünetek kísérhetik: kivörösödött orca, rosszkedv, dagadt és fájdalmas íny, alvászavar, sírósság, fokozott nyálképzés, a gyerek mindent igyekszik megrágni.

A felsorolt kellemetlen tünetek enyhítésére szolgál a homeopátiás Camilia® gyógyszer, amely a fogáttöréssel összefüggő nehézségek leküzdésére szolgál.