A 13. és 24. hónap között a gyermek fogsora 4 őrlőfoggal egészül ki. Ezek a masszív fogak, amelyek a szájüreg hátsó részében találhatók, az étel ledarálására szolgálnak. Lehetővé teszik a kisgyermek számára, hogy felfedezze a rágás élményét és új ételekkel ismerkedjen.

Igazítsuk az étel állagát a gyermek korához


Fontos, hogy a fogacskákat rögtön az áttörést követően dolgoztassuk. Ezért a gyermeknek kellően szilárd ételt kell tálalni, amelyet rághat, így edzi a rágóizmait, amelyeknek bizonyos erőt kell kifejteniük. Ezáltal segítjük a fogívek kialakulását. Eljött az ideje, hogy abbahagyjuk a mixelt, pürésített ételek etetését, amelyek állaga túl puha.

Tegye el a turmixgépet!


Javasoljuk, hogy a gyermeknek készítsen inkább házi ételeket, mert azok előnyösebb állagúak, mint a vásárolt készételek. A zöldséget ne főzze teljesen puhára – kissé ropogósnak kellene maradnia. A burgonyapüré helyet a gyermeknek inkább villával törjük össze a burgonyát.

A húst vagy sonkát vágják össze apróra úgy, hogy a fogacskáknak kissé dolgozniuk kelljen. Ne feledkezzen meg a nyersgyümölcsről és zöldségről sem: egy kanál reszelt répa megrágása jó edzésnek minősül az új őrlőfogak számára. Ami a desszertet illeti, a gyümölcsbefőtthez használjon villát: az állaga érdekesebb lesz, mintha szétturmixolta volna. Végül, a joghurtot díszítheti kis mennyiségű apróra vágott friss gyümölccsel.

Engedje, hogy a kisgyermek egyedül egyen


Azzal, hogy a kisgyermeknek megengedi, hogy egyedül egyen, segíti azt, hogy megtanulja az étel rágását. A kicsi gyerek nem tudja segítség nélkül megenni például a répapépet. Viszont amennyiben megengedi neki, hogy az ujjacskáival elvegye a tányérról a répadarabkákat, az számára egy jó játék lesz. Az első őrlőfogak áttörése egy igazi mérföldkő, amely egy új lépés az önállóság felé!