A fogáttörés időszakában a szülők gyakran azt veszik észre, hogy megváltozott a gyermek étvágya. Az etetés sokszor bonyolultabbá válik. Türelem – minden visszaáll a régi rendbe. Míg ez bekövetkezik, adunk néhány jó tanácsot, hogy hogyan hidalják át ezt az átmeneti időszakot...

Nincs étvágya? Ne aggódjon!


A fogáttörés egy természetes jelenség, amelyet számos tünet kísérhet. Az étvágytalanság lehet közülük az egyik.

Némelyik kisgyerek nem érez olyan éhséget, mint korábban, vagy nyafog azokra az ételekre, amelyeket egyébként szeret. Másoknak változó az étvágya, így előfordulhat, hogy egy étkezést elutasítanak, aztán mindent behoznak a következő etetésnél. Ne aggódjon!
A gyermek néhány napig ehet kevesebbet, mint általában, sőt, ehet nagyon keveset is. Nem kell erőltetni, hogy kiigya a cumisüveget vagy megegyen mindent, ami a tányérján van. Legyen elnéző és tartsa tiszteletben, ha a gyerek nem eszik annyit, mint máskor.

Az étvágy serkentése és a fogáttörés okozta fájdalom mérséklése érdekében próbáljon ki néhány trükköt…


- Kínáljunk a gyermeknek folyékony ételeket, például levest vagy híg kását.
- Részesítsük előnyben a hideg ételeket. A hideg mérsékli a fájdalomérzetet – ilyen hatása van például a hűtött rágóka is. A zöldség- vagy gyümölcspürét ne szobahőmérsékleten adjuk a gyereknek, hanem fogyasztás előtt tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe.
- Adjunk a gyerek kezébe egy sárgarépát, amelyet előtte lehűtöttünk.
- Megkínálhatjuk neki a kedvenc eledelét, hogy örömöt szerezzünk vele a kicsinek.