A közmondás szerint a zene nemesíti a lelket. A kisgyerekre megnyugtatóan hat és segíti az elalvásban. Amikor a babának nőnek a fogai és az alvása szaggatott vagy nyugtalan, a zene a szülők szívesen látott szövetségese.

Már az anyuka pocakjában...


Bár a fül csak később fejlődik ki, körülbelül a terhesség 28. hetében, a magzat érzékeli az anya szívverését, légzését és néhány külső hangot hullámok és rezgések formájában. Megközelítőleg a terhesség 35. hetében a csecsemő hallása finomul és a hangok szélesebb skáláját érzékeli és egyre inkább hallja a mély és magas hangokat.

Születés után...


Amikor a kisbaba a világra jön, már van zenei hallása és nagy érzékenységet mutat a környezetében levő hangok iránt. A zeneterápia területén végzett kutatások bebizonyították, hogy a zene jótékony hatást gyakorol a csecsemő alvására. Lehetővé teszi, hogy az agy endorfinokat termeljen – olyan hormonokat, amelyek az ellazulás érzetét keltik. A zene megnyugtatja a légzést és hozzájárul a szívritmus lelassulásához.

A klasszikus zene azok darabjainak a jegyzéke, amelyek alkalmasak a csecsemő elaltatására


A kisgyerek előnyben részesíti a kellemes melodikus zenét, amely harmonizáló és nyugtató hatású. Ha meg akarjuk nyugtatni a gyereket és szeretnénk megkönnyíteni az elalvását, játsszon le neki valamit a jegyzékünkből!

Fauré – Pavana Op. 50
Fauré – Altató Op. 16
Chopin – Altató des dúr Op. 57
Satie – Gymnopédia č. 3
Bach – Gordonkaverseny
Bach – 3. D dúr zenekari szvit
Mozart – 21-es számú zongoraverseny (2. Andante)
Mozart – C dúr zongoraverseny (2. Andante)
Schumann – Kinderball (Álmodozás)
Brahms – h mol klarinétkvintet