A gyermeke fogsora (szinte) komplett. Ő már nagy! Az első fogorvos-látogatás során az orvos végignézi a fogsorát és ellenőrzi az álkapocs fejlődését.
Hogyan kell erre a látogatásra felkészülni?

A fogorvos látogatása a gyermek számára ne legyen a rémület forrása


Nincsen semmi ok arra, hogy a gyerek féljen ettől az első látogatástól. Gyakran éppen a szülők félnek ettől a vizsgálattól és a félelmüket átviszik a gyerekükre is.

A fogorvos-látogatás időpontjának közeledtével ne kövessék el azt a hibát, hogy a gyerek előtt fogják ecsetelni a félelmeiket, fájdalmas élményeiket vagy az idősebb testvér kellemetlen élményét. Semmiképpen ne állítsák be ezt a látogatást fenyegetésként vagy büntetésként. A fogorvos ugyanis nem egy gazember! Éppen ellenkezőleg, a gyerekét biztassa – magyarázza el neki, hogy ez a látogatás csak a nagyoknak való.
Elegendő, ha a gyereknek elmondja, hogy ez egy doktor bácsi, aki belenéz a szájába egy nagy lámpa segítségével, hogy meggyőződjön arról, hogy minden a legnagyobb rendben van.
ESzámtalan olyan gyerekkönyv létezik, amelyek biztatóan és humorosan írják le az első fogorvos-látogatást. Nyugodtan használjon egyet közülük!

Néhány gyakorlati tanács


- A fogorvos-látogatásra megfelelőbb idő a délelőtti, mint a délutáni időpont. A gyerekek délelőtt általában kevésbé fáradtak, nyugodtabbak és szívesebben működnek együtt. És ha ezzel a látogatással kapcsolatban önnek lennének félelmei, akkor így elkerülheti, hogy egész nap arra kelljen gondolnia!

- A fogorvos-látogatás utáni időre tervezzen be olyan tevékenységet, amely különösen kedves a gyereknek: séta a parkban, közös élelmiszervásárlás a kedvenc ételéhez, egy barát meglátogatása… Viszont ez ne legyen jutalom. Csak arról van szó, hogy örömöt szerezzen a gyereknek, vagy hogy közösen töltsenek el egy pár örömteli pillanatot.

- A látogatás napján ne felejtse magukkal vinni a gyerek néhány kedvenc játékát: a plüssbarát jelenléte megnyugtatja a gyereket és a fogorvosi székben nem fogja magát egyedül érezni.

- Amíg a váróteremben fognak ülni, magyarázza el a gyermekének, hogy figyelmesen kell hallgatnia, amit az orvos a vizsgálat elején mondani fog neki. Az egészségügyi dolgozók a kisgyerekekhez hozzá vannak szokva, és általában tudják, hogy milyen szavakkal kell a vizsgálat előtt megnyugtatni a gyereket.

'