Végre!... Az annyira várt apró metszőfogak végre kint vannak és a kisgyermek mostantól olyan széles mosollyal büszkélkedhet, amelyet apró fogacskák díszítenek. A baba lassan növekszik és a száj-higiéné már most jelentős a számára. Elmondunk tehát néhány jó tanácsot, hogy hogyan kel gondoskodni az első fogacskákról...

Helyes eljárás


Kezdjük azzal, hogy a kisgyermek metszőfogait nedves gézzel dörzsölgetjük a délutáni pihenés és az esti elalvás előtt. A gézt tekerje a mutatóujjára és finoman dörzsölje a fogacskákat. A legtöbb gyermek számára ez kellemes, mivel egyúttal a környező ínyt is masszírozzuk, ami megkönnyebbülést hoz, ha esetleg a további fogacskák is növekednek már.

A következő fázisban megpróbálhatjuk a fogmosást egy megfelelő méretű, puha sörtéjű fogkefével és tiszta vízzel. Léteznek olyan speciális fogkefék is, amelyeket fel lehet húzni az ujjunkra – ezek nagyon praktikusak. Ha a gyermek a fogtisztítást kifejezetten elutasítja, ne erőltessük, és a próbálkozzunk újra néhány hét múlva.

Ne feledjük, hogy úgy, mint a saját fogkefénk, a kisgyermek fogkeféje is kifejezetten személyes dolog. A higiéné betartása érdekében a sörtékkel felfelé hagyjuk megszáradni. Vigyázzunk, hogy ne érintkezzen a család többi tagjának a fogkeféjével. A kefét rendszeresen – hasonlóan, mint a sajátunkat – 3 havonta cserélni kell.

Helyes szokások

Az első fogtisztításokon túl további egyszerű lépéseket is tehetünk, amelyek segítik a kisgyermek fogsoráról való gondoskodást:
- Amennyiben a kisgyerek cumizik, a cumit ne rakjuk a szánkba, amikor meg akarjuk tisztítani – például amikor a cumi leesik a talajra.
- A kisgyermeket ne nyugtassuk azzal, hogy a cumit mézbe mártjuk.

Gondoskodjon a kisgyermek első fogairól, mivel fontos szerepet játszanak a fejlődésében.
Az első metszőfogak előrejelzik a következő fogacskák megjelenésé: a szemfogakét!